Publication / Algemeen recht

Blackberry etiquette-recht?!

Blackberry etiquette-recht?!

25-02-2012

Eerder schreef ik in ‘Twee Curaçaose Meesters’ over ‘Blackberryitis’, de door mij bedachte benaming voor het ziektebeeld waarbij de beide duimspieren het chronisch laten afweten door een overmatig gebruik van een Blackberry(telefoon) of elke andere smartphone of ie nou door Apple of Samsung gefabriceerd is.

Ik was ergens in 2011 op een kinderfeestje en niettegenstaande het feit dat het feestvarken(tje) pas één jaar oud werd, was er een  enorme bouncer opgesteld. U weet wel, dat zijn van die enorme opblaasapparaten met trampoline effect. Te midden van een stuk of elf luidkeels - alsof hun leven ervan afhing - springende kinderen lag een meisje van een jaar of negen a tien in een hoekje van de bouncer geconcentreerd te staren naar haar Blackberry onderwijl met rappe bewegingen het toetsenbord beroerend.

Niet alleen kinderen - wat moet een kind van tien trouwens met een Blackberry vraag ik me enigszins verwonderd af - maken zich schuldig aan asociaal telefoongedrag. Op een congres in het verre San Francisco zag ik al in 2006 congresgangers die van heinde en ver waren gevlogen naar de congresstad gedurende boeiende presentaties van ook van ver ingevlogen en evenzeer bevlogen inleiders gedreven emails lezen op hun first generation Blackberry.

Bij een zakelijk diner in het pittoreske Panama afgelopen december turfde ik al gauw vijf van de dertien deelnemers aan het diner die duizenden kilometers gevlogen waren met een groep naar Panama om zich in die groep het liefst via de pingfunctie op de Blackberry in constant contact te blijven met de achterblijvers op Curaçao. In plaats van interactie bij het diner was er dus iets wat je het best als uiteractie kan omschrijven, namelijk het in een gezelschap trachten zoveel mogelijk gezelschap te hebben met mensen buiten het gezelschap. Volgt u het nog?

Alsof de wereld vergaat als iemand van de inhoud van een emailbericht iets later kennisneemt zie ik steeds vaker bij besprekingen dat de Blackberry (en overige smartphones) als moderne wapens in een cowboy saloon op tafel worden gelegd binnen handbereik van de schietklare [lees: leesgrage] eigenaar van het toestel.

Met Facebook, Twitter, Hyves en alle andere duizenden applicaties - ‘Apps’ voor ingewijden -  die je op een smartphone kunt installeren is het beeld er niet vrolijker op geworden. Want stel je toch eens voor dat je de laatste frats van je kleindochter of het gekke bekken trekken van de buurvrouw van de zoon van de neef van je schoonmoeder één minuut later ziet dan de 867 andere vrienden die je op Facebook hebt en die je in real life geen blik waardig gunt. Nee, het zijn barre tijden als smartphone eigenaar, je wordt gepingd - ik vind overigens dat de juiste grammatica van het Nederlands vergt dat je ‘gepongd’ wordt immers ‘zingen’ wordt in de verleden tijd ‘gezongen’, dus ‘pingen’ wordt wat mij betreft ‘gepongen’ - gewhatsappt, gemessaged (afgeleide van Facebook en beschikbaar als aparte App), ge-smst, gemaild via Facebook of Linked In etc. etc.

Laten we toch gewoon het volgende afspreken als moderne en slimme smartphone gebruikers:

1. Een telefoon hoort als ie niet actief gebruikt wordt in uw (broek)zak of in uw tas en niet op tafel;

2. Ook de trilstand veroorzaakt mogelijk storend geluid (en al helemaal op een houten tafel), dus zie regel 1.

3. Check uw email (en alle andere troep die u - veelal ongevraagd - toegezonden wordt) tijdens de pauzes van de bespreking, vergadering of presentatie.

4. Neem nooit een telefoontje aan tijdens een bespreking, vergadering etc. Uw gehaaste fluistertoon wordt door de persoon aan de andere kant van de lijn toch niet verstaan, hetgeen slechts tot herhaling van hetgeen u zegt en uiteindelijk verhoging van het stemvolume van uw toch al te luide fluistertoon leidt. Gehaast naar buiten lopen alsof u acuut moet overgeven mag natuurlijk wel. Al pratend aan de telefoon naar  buiten lopen is ook uit den boze. Terugbellen wanneer u buiten bent aangekomen behoort immers ook tot de mogelijkheden.

5. Mocht u een echt urgent bericht of telefoontje verwachten maak dat voor de vergadering kenbaar aan de overige deelnemers. Meer dan een urgent bericht of telefoontje verwachten komt ongeloofwaardig over en de kinderen die klaar zijn om opgehaald te worden van tennisles is uiteraard niet echt urgent. Dat de tennisles op een bepaald tijdstip afliep wist u immers al.

6. Weersta de neiging om elke tien minuten de hoes van je Blackberry te halen om te kijken of (i) het toestel het nog wel doet, (ii) u echt geen email, ping, etc. hebt ontvangen - zo belangrijk en onmisbaar bent u kennelijk toch niet -, (iii) of u ‘bereik’ heeft of (iv) uw batterij indicator een streepje minder vertoont. Je houden aan regel 1 brengt als positief neveneffect dat u ook niet schalks, of gewoon met schele ogen, telkens naar de kleur van het brandend lichtje hoeft te kijken op uw Blackberry.

7. Denk aan uw ringtones. Wat leuk klinkt op een feestje met vrienden klinkt al snel minder leuk in een board room vergadering met je bazen. Of beter, doe je telefoon op silent (maar zie weer regel 2).

8. Tijdens begrafenissen of crematies is het slechts toegestaan een telefoon bij u te dragen als u degene bent die is overleden en zelfs dan geen afstand kan doen van uw smartphone, maar dan wel op de silent stand.

Ach, geachte lezer, ik pretendeer zeker niet het wiel uit te vinden en het meeste is toch gewoon common sense en beleefdheid die je jegens elkander minimaal in acht neemt. Anders dan het door mij voorgestane rookverbod in restaurants beloof ik me - indien u zich aan de regels houdt - niet hard te zullen maken voor een telefoonverbod in vergaderruimte.

Algemeen recht Publications

Read more publications